NYTTIG INFORMASJON OM KATTUNGEKJØP

OG LITT TIL!

Det er klokt å tenke seg litt om!

I mange tilfelle er det barna i familien som presser frem et kjøp av kjæledyr, og i nesten like mange tilfelle blir dyret glemt av barnet når nyhetens interesse er over etter kort tid. Et dyr er ingen leke, det skal være et familiemedlem til glede og hygge for alle og behandles med respekt og verdighet! Før du kjøper en katt er det viktig å huske på;
- er det en ute eller inne katt du ønsker
- er det trygt ute og inne miljø for en liten pelskledd skapning?
- ønsker du et bestemt kjønn – og hvorfor det?
- er det allergikere i familien?
- ikke glem at du reiser bort i ferien – hvor skal katten bo mens du er borte?
- en katt kan bli 12 - 18 år og kanskje enda eldre.

Kattens alder i menneskealder

KATTEN
2-3 måneder
4 måneder
6 måneder
12 måneder
14 måneder
2 år
3 år
4 år
5 år
6 år
7 år
8 år
9 år
10 år
11 år
12 år
13 år
14 år
15 år
16 år
17 år
18 år
 

MENNESKET
9-12 måneder
2-3 år
12 år
15 år
18 år
24 år
28 år
32 år
36 år
40 år
44 år
48 år
52 år
56 år
60 år
64 år
68 år
72 år
76 år
80 år
83 år
86 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva skal jeg være oppmerksom på når jeg kjøper kattunge?

-Sjekk at kattungen/kullet ser friske ut!
-ørene skal være rene og tørre
-øynene skal være klare og rene
-nesen skal være fuktig og kald
-tennene skal være hvite og tannkjøttet lyst rosa
-pelsen skal være ren og fri for floker
-kattungene bør være nysgjerrige og lekne
-titt etter å se at mat- vannskåler og dokasser ser rene ut 

Hva skal jeg spørre oppdretter om?

Det er nå en gang slik at det finne seriøse og useriøse oppdrettere. Noen avler på syke dyr ubevisst og enkelte bevisst dessverre, og det finnes noen store ”kattefabrikker”.
Spør oppdretter om;
-har oppdretter noen form for restriksjoner på salg av katten/stamtavlen?
Enkelte oppdrettere selger kattunger for full pris med restriksjoner. Velger du å kjøpe fra et slik oppdrett
bør kontrakten være klar og tydelig på dette punktet! Hvis det gjelder salg av kattunger
eller parringsrestriksjoner kan det få store konsekvenser for ditt eget oppdrett!
Kjøper du en katt til full pris bør det etter mitt syn ikke være restriksjoner, og stamtavlen skal være Kl.I
-er kattemamma og pappa testet for HCM, da bør du få en kopi av testen.
-er nære slektninger døde av HCM – er svaret ja, da bør varsellamper blinke.
-kattemamma og pappa SKAL være testet for GSD4! Også her bør du få tilgang til testpapirene.
-kattunger som er testet positiv GSD4 bør og skal kastreres og skal IKKE brukes i avl!! 
-har oppdrettet vært angrepet av et eller annet virus – hvis ja, hvilket virus?
-Spør om oppdretter kan/vil fortelle om annen sykdom eller avvik.
-styr unna kattefabrikkene, 3 og 4 kull samtidig er ikke av det gode – her har det vært liten tid til kos og sosialisering av hver enkelt kattunge. Etter mitt syn er dette ren business!
Selv ville jeg aldri kjøpt katt fra slike oppdrett.

Kattungen skal være;

-Kattunger skal ikke leveres ny eier før de er minst 12 uker gamle. Kun ved spesiell anbefaling fra veterinær kan kattunger leveres tidligere, men aldri yngre enn 10 uker!
-Den skal være vaksinert 2 ganger. (våre kattunger er vaksinert med Fel-O-Vax IV vet.)
Vaksinen er mot kattepest, rhinotrakeittvirus, calicivirus og klamydiainfeksjon .
Videre skal katten vaksineres en gang i året!
-Markekur helst 3 ganger før den er 12 uker.

Når du henter kattungen får du med;

-en kjøpekontrakt fra oppdretter
-stamtavle hvis den er kommet fra NRR, om ikke ettersendes den
-veterinærattest av ny dato
-kattungepakke med info
-kattungens klør bør være klipte

Hva trenger jeg til katten min?

-Kjøp en god kattebok – Landbruksforlaget ”Din Katt” synes jeg er en god og informativ bok, men også ”Forstå din katt” skrevet av Dr. Bruce Fogle utgitt av Teknologisk Forlag er meget bra.

-Et stort godt transportbur – husk at katten din vokser fort!
-En kattesele
-Kattedo, dospade og kattesand. Ikke kjøp for liten do, husk katten blir fort stor! Det er mange typer sand å få kjøpt, selv sverger jeg til klumpesand.
-Mat og vannskåler som er lett å holde rene, det finnes noen i stål som er veldig gode.
-Klorebrett eller klorestativ. Dette er en nødvendighet for å skåne møbler. En spruteflaske med vann kan være nyttig for å lære katten at det ikke er lov å klore i møblene eller klatre i gardinene.
-Leker kan være så mangt, fra piperensere til de mest avanserte lekemus. Det er ikke alltid det dyreste og flotteste som fanger mest interesse.
-Om du kjøper en egen katteseng, så er det ikke sikkert den faller i smak. Katten finner ofte selv en egnet soveplass som føles lun og trygg et eller annet sted i huset. Velg liggeunderlag av ull.
-En god klosaks

Mat og drikke.

Katten din trenger næringsrik og variert kost, spør oppdretter hva katten har fått å spise. Hos oss får kattene/kattungene variert tørrfór, kokt fisk med eggeplomme, kokt kyllingfilet, rå kjøttdeig uten tilsatt salt og vann og en del våtfór fra Royal Canin. Blandes det i litt kokt ris, stabiliseres magen. Vitamintilsetning er ofte unødvendig da det i allerede finnes i tørrfóret. Men det finnes forskjellige vitaminpreparater til katt. Gi f.eks. katten et par Gimpet eller Cat Sanal om dagen. Der er ikke absolutt nødvendig, men kattene elsker dem og det gir fin pels. Hvetekimolje og ølgjær er også bra for pelsen. ( Cat Sanal er ølgjærbasert.)
La katten alltid ha tilgang til tørrfór og rent vann, ikke gi den melk men litt VIKINGMELK i ny og ne smaker godt!

 

Stell av skogkatten

Den Norsk Skogkatten trenger ikke mye pelsstell. For å holde pelsen fin bør du gre med en stålkam en gang i uka og litt oftere i røytetiden for å unngå floker og for at katten ikke skal få i seg masse hår som kan klumpe seg til hårballer i magen.
Floker kan fort utvikle seg til uløselige «nisseknuter» som kan være smertefulle for katten. Hvis katten har fått floker i pelsen, fjernes disse forsiktig. Ikke riv eller lugg - men løsne knuten forsiktig med fingrene. Hvis knuten er blitt for hard, klipp aldri tvers over - du kan komme til å klippe i huden. Klipp forsiktig noen små hakk inn i knuten og løsne forsiktig med fingrene.
Vær lett på hånden når du grer halen. De lange halehårene kan lett dras ut. De vokser svært sent ut igjen.


Pelsmønster: Klassisk Tabby, Tigret og spottet.

Bading av skogkatten

Skogkatter skal normalt ikke bades, den er en naturkatt. Bading ødelegger den blanke overpelsen ved å fjerne det naturlige lanolininnholdet. På utekatter kan hvite poter lett bli skitne. De kan vaskes forsiktig med et mildt oppvaskmiddel. Skyll godt! De senere årene er det blitt mer og mer vanlig å bade/føne skogkatter som deltar på utstillinger. Dette strider faktisk mot standarden, men er dessverre fremelsket av enkelte kattedommere.

Halefett

Hannkatter får ofte «halefett» når de nærmer seg voksen alder. Det beste er å forebygge ved å rense forsiktig med talkum eller katte-tørrshampoo en gang i uka. Lag en midtskill på oversiden av halen. Dryss godt med katte-tørrshampoo eller barnetalkum og masser forsiktig inn. La det sitte en stund og børst forsiktig ut. Gjenta flere ganger om nødvendig. Skulle det likevel komme halefett finnes det rensemiddel mot dette som er greit å ha tilgjengelig på hyllen til enhver tid. Jerob Pre-Cleaning Creme er et godt produkt til å fjerne halefett med.

Å reise med katten, reisesyke hos katt

Det er som regel kvalme eller stress/redsel som plager dyrene når de er ute på reise med ulike transportmidler. De mest fremtredende symptomene er oppkast, sikling, uro og pesing. Mjauing og uling er også ganske vanlig.
Det er en del tiltak eierne kan gjøre for å gjøre reisingen mer behagelig for dyrene. Tidlig tilvenning med mange korte turer kan fungere bra. Det finnes en del beroligende midler og kvalmedempende preparater hos dyrlegen. Men et godt kjerringråd er; ta en god dusk med frisk kruspersille og heng den rundt halsen til katten et par timer før avreise. Legg også litt frisk kruspersille i transportburet, det er utrolig hvilken effekt dette har på svært mange dyr.

Krav til transportbur på fly

Transport av dyr i lasterom:
Slik transport er begrenset til fire dyr pr flyavgang, og disse kan kun lastes i separat IATA-godkjent bur (hard emballasje), sammenleggbare bur og stålbur tillates ikke. Buret må være laget i et solid materiale, og dessuten være vanntett og rent. Buret må være så stort at dyret kan stå oppreiset, snu seg rundt og ligge i en naturlig posisjon. Maksimum dimensjon på buret er 101x81x89 cm.

Transport av dyr i kabinen (kun innlandsflyvninger i Norge, Danmark og Sverige): 
Mindre kjæledyr (hund og katt) kan også fraktes i kabinen (PETC) under spesielle betingelser, men også her gjelder regelen om maksimum to dyr per flyavgang i separat IATA-godkjent bur/kennel. Vi anbefaler en såkalt "sherpa bag", som kan kjøpes i flere dyrebutikker. Maksimum vekt for slikt bur er brutto åtte kilo med maksimum dimensjoner på 43 x 31 x 20 cm.

Innførsel av katt yngre enn 3mnd.

Det er adgang til å søke om å innføre uvaksinerte(dvs. ikke rabiesvaksinerte) katter yngre enn 3 måneder fra enkelte EU-land og enkelte listeførte tredjeland. Det er kun adgang til å innføre inntil 2 dyr pr.år, og det er ikke tillatt å innføre dyrene for videresalg. Kattunger som innføres skal reise i følge med eieren eller en fysisk person som på eierens vegne skal være ansvarlig for dyret under transporten til Norge.

Følgende krav må innfris:
-ID-merking
-Dokumentasjon på identitet
- Kattunger fra EU-land:skal følges av pass.
- Kattunger fra Australia, New Zealand og Hawai skal følges av veterinærsertifikat.
- Kattunger som reiser ”alene” som frakt, dvs uten av være en del av eiers bagasje, skal følges av veterinærsertifikat.
-Erklæring fra oppdretter som bekrefter at dyret kun har hatt opphold der det er født, uten kontakt med viltlvende dyr, eller andre dyr som kan ha utsatt kattungen for rabiessmitte. -Original av erklæring skal følge dyret ved grensepassering
-Dyret skal være behandlet mot Echinococcus multilocularis med godkjent preparat (for eksempel praziquantel eller epsiprantel) i løpet av de siste 10 dagene før innførsel. Denne behandlingen skal gjentas i løpet av de første 7 dager etter innførsel til Norge. Krav om behandlingen mot Echinococcose gjelder ikke for kattunger fra Finland.
-Dyret skal komme direkte fra oppdretter, og kan ikke fraktes gjennom andre land.
-Kattunger skal reise i følge med eieren eller en fysisk person som på eierens vegne skal være ansvarlig for dyret under transporten til Norge.

Søknadsprosedyre;
Det må påregnes ca. 2 ukers behandlingstid for søknaden.
Alle søknader om innførsel av dyr gjøres i Mattilsynets Skjematjenester. Ved behov for hjelp med utfylling av den elektroniske søknaden, ring 06040. www.mattilsynet.no

 

 


Sist oppdatert: 03.11.2014